Alăptarea în tandem

Alăptarea în tandem

La începutul sarcinii, când am decis să nu îi iau fiului meu sursa de dragoste, liniște și alint (de hrană mai puțin în perioada aceea), nu ținteam neapărat la tandem, ba chiar speram că se va autoînțărca vazând că nu prea este lapte. El a continuat fără întreruperi, mai ales că în perioada aceea au ieșit caninii și măselele. M-am rugat să iasă odată până nu se naște soră-sa. Și au ieșit. Media a fost de un dinte la 3 saptamâni, așa că la 1 an și 11 luni avea dentiția de lapte completă. Am zis că o să încărunțesc până ies toți, am scăpat, dar până îi ies fetei sigur nu scap.

cf2efda871af5be4c2225f465db80623După prima naștere, am avut mari probleme cu furia laptelui, atât de mari încât mi s-au umflat îngrozitor axilele și sânii îmi erau ca piatra. Am folosit pompa manuală până mă dureau mâinile, de bieții sâni ce să mai zic! Și mă gândeam că în eventualitatea în care istoria se repetă, abia are cine să mă ajute: copilul. Nu eram foarte informată atunci, am întreținut supraproducția mulgând, însă nu vedeam ieșire din situație atunci ( remediul a fost până la urma unul ieftin, homeopat și când mă gândesc că era cât pe ce să devin cobaiul ilustrului ginecolog cu care am născut și care știe două lucruri: să taie și să dea antibiotic!) După doua zile de la nașterea fetei iar m-am trezit cu râuri de lapte și axilele umflate! Soluția a fost simplă: ștrumf în vizită de trei ori pe zi până am ajuns acasă! Parcă acum îl văd entuziasmat „Mami țiți doi!” S-a îngrășat 1,5 kg într-o lună.

Fetița a venit pe lume sanatoasă, cu greutate normală în ciuda prognosticelor sumbre ale apropiaților. Au început cu alta acum: îi manancă laptele celei mici! Uite ca nu i l-a mâncat și fata avea la 6 luni alaptată exclusiv ( dintr-un sân) 8 kg si 67 cm ,născută cu 3.2 kg și 51 cm. Împărțitul sânilor nu se recomandă în tandem, însă nu îl puteam limita altfel pe băiat. Sugea din 10 în 10 minute după ce am venit cu cea mică acasă. Nici acum la luni bune de tandem nu mă pot lauda că a rarit prea tare mesele de lapte. Uneori am regretat ca nu l-am înțărcat în sarcină, în special când devenea solicitant și agasant cu „mami țiți” ( acum și-a schimbat tactica – ” mami te iog, veau țiți” “Mami, m-am lovit, dă-mi țiți să-mi treacă!”). Regretele m-au părăsit atunci când a făcut varicelă. Avea săracul bube și în gură încât nici apă nu voia din cauza durerii. Fără țiți în perfuzii am fi ajuns, la ce temperatură mare a facut o saptamână. Nu vreau să îmi imaginez cum trebuia să mă internez cu bebelușă cu tot în spital! Apoi ne-a lovit o stomatită aftoasă, la fel cu temperatura- iar țiți exclusiv…Varicela zguduie serios imunitatea atât a copiilor cat și a adulților.

Dacă e supărat-țiți, dacă s-a lovit- țiți, daca îi e somn-țiți. Nu văd o autoînțărcare prea curând. De sfaturile și privirile piezișe nu îmi mai pasă, copiii sunt pe primul loc. Beneficiile pe care eu le-am remarcat țin de relația dintre copii și de relația dintre mine și băiat. A îndrăgit-o pe surioara lui foarte repede, o pupă și o drăgălește mereu. Gelozie există, cred că indiferent de vârstă și modul în care ne comportăm cu ei. Important e că nu o lovește intenționat și a învățat să îi respecte somnul, nevoile de bebeluș, îi dă jucării, mă întreabă pe mine:”Mami, asta e moale?” Că i-am zis să nu îi dea jucării tari cu care se poate răni. Mamele cu copii de vârste apropiate care nu practică tandemul au o problema serioasă atunci cand alaptează bebelușul- cel mare exact atunci vrea atenție: țipă, aruncă cu jucării etc. Mai adoarme bebele daca poți cu atâta tărăboi! Așa e simplu: bebe papă, cel mare papă- ambii au gura plină! După ce adoarme bebe, ne ridicam în liniște și mergem în altă cameră pentru a ne juca.

Când i s-a atras atenția că el e băiat mare și țiți nu mai e pentru el, ci pentru bebe, răspunsul a fost: „Nu. Și eu am țiți a mea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020