Iarna se numără filele

Iarna se numără filele

De când cu cărțile Usborne, analizez de zor ce ni se potrivește, ce îi încântă pe micii mei și care sunt cărțile pe care nu are rost să dai banii dacă nu ești avansat în limba engleză. Concluzie – poate prematură (deoarece Usborne are mii de titluri și prin mâinile noastre au trecut câteva zeci doar):

  • Cărțile cu sunete, cântece și jucării sunt ideale de la vârsta de 6 luni, dar și pentru copiii mai mari. Dacă ”face ceva” pentru copii e perfect. Colecția Wind-up (tren, autobuz, avion, mașini de cursă) e tot ce și-ar putea dori un copil!

Cărțile cu pianină – un deliciu! Copiii urmăresc indicațiile și învață să cânte cântecele.

Pentru bebeluși și nu numai, cărțile cu inserții textile, texturi și contraste potrivite pentru a le stimula simțurile.

  • Cărțile cu abțibilduri sunt exact ce preferă micuții peste 2 anișori: spre exemplu colecția ”Dress the Teddy bear” e utilă și amuzantă pentru a învăța lucruri noi. Sunt disponibile mai multe variante: îmbracă-l pe ursuleț pentru Crăciun, pentru mers în vacanță, pentru mers la spital, pentru școală.

Copilul învață care sunt denumirile hăinuțelor și de ce fel de haine are nevoie pentru a merge afară când e zăpadă (imaginați-vă un copil care urlă că el vrea afară în capul gol la -10 grade). Ai găsit ”arma” perfectă pentru a îl convinge să își pună căciula.

Pentru fete cochete există varianta de a îmbrăca păpuși.

  • Cărțile cu povestioare frumos ilustrate (există și varianta cu stikere) New baby, Going to the doctor, Going to the hospital , Going to the dentist, Moving house – te scot din încurcătură la propriu. Copiii (și nu numai ei) opun rezistență și reacționează contrar așteptărilor noastre atunci când sunt puși în fața unei situații noi. Teama de necunoscut e normală, ei nu au suficiente noțiuni despre ce înseamnă venirea pe lume a unui frățior/surioare, mutarea într-o casă nouă, mersul la dentist, internarea în spital.

O nouă apariție- drăguță și amuzantă care alungă teama de oliță – What is poo?

  • Cărțile cu stickere mozaic cu diferite tematici (astea pentru copii puțin mai măricei decât al meu, sau depinde de copil): cu animale, cu flori, tematică de Crăciun etc.
  • Căsuța păpușilor tocmai bună de umplut cu abțibilduri: copilul învață care este locul obiectelor într-o casă, se distrează lipind obiectele la locul lor, și bonus: le învață denumirea și în engleză.
  • Cărțile flip-flap (cu clapete )– cred că sunt preferatele copiilor de orice vârstă, deoarece abia așteaptă să ridice clapeta să descopere ce se ascunde sub ea. Aici avem foarte multe și pentru toate vârstele. Spre exemplu atlasul nostru ilustrat, are și varianta flip-flap și wolf-ul stă ascuns sub ea J

Despre atlasul ăsta, numai cuvinte de laudă am. L-am ochit înainte de a deveni organizator independent Usborne. Cu toate că editura îl recomandă copiilor mai mărișori, la noi a avut mare succes deoarece (nu mai e un secret demult) al meu pui adoră animalele. Cu ocazia asta am învățat despre mediul lor de viață, am cunoscut altele noi, l-am introdus puțin în geografie și informații elementare despre univers, spațiu, continente, țări etc. După nivelul de înțelegere.

Să nu vă fie teamă niciodată că un copil e ”prea mic” pentru ceva! Mintea lor absoarbe informația precum un burete. În joacă am învățat în două zile denumirea a 15-20 de  animale în limba engleză. Nici mie nu mi-a venit să cred. Asta înseamnă să îți placă ceva.

Așa că nu ezitați, atunci când descoperiți pasiunile copiilor, să le încurajați și cultivați. Se mai modifică, sunt sigură. Dar până atunci profit de ocazie și leg animalele lui dragi de alte cunoștințe tocmai bune de dobândit.

Avem multe de descoperit în limita bugetului și încerc măcar lunar să adaug câte un articol pe tema asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020