Vâscul – dragoste și sănătate la cumpăna dintre ani

Vâscul – dragoste și sănătate la cumpăna dintre ani

img_20161230_162127

În mitologiile europene, vâscul are un loc cu totul aparte. Este o plantă  încărcată de magie, simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei.

Semn de bun augur al dragostei, apărător și protector al casei și al familiei, vâscul, căruia i se mai spune și creanga de aur, este recunoscut acum drept simbol al sărbătorilor de iarnă.

Vâscul este o plantă semiparazită, înaltă de 30-60 cm. Creşte pe ramurile arborilor, având aspectul unor tufe rămuroase. Tulpina este scurtă, cilindrică şi groasă, ramificată din 2 în 2, îngroşată la noduri, de unde se rupe foarte uşor, de culoare galben-verzui, uneori galben-cenuşie. Frunzele sunt lipsite de pețioli, de culoare verzuie-galbenă, groase şi pieloase la pipăit, ovale, mai late la vârf decât la bază, cu vârful rotunjit. Fructele sunt de forma rotundă, la început de culoare verde, apoi albă, aşezate câte 2-3 la un loc, prezentând 2 seminţe acoperite cu o substanţă cleioasă.

Există câțiva compuși activi care îi conferă vâscului proprietăți medicinale de necontestat: viscotoxinele, beta amirina și derivați ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternică acțiune antitumorală), derivații de colină și alcaloizii.

Preparatele pe bază de vâsc au acţiune vasodilatatoarere, hipotensivă şi bradicardiantă, scad tensiunea arterială şi reduc ritmul cardiac, efect cardiotonic, calmează inima agitată, antispasmotic, acţiune antitumorală, hemostatică.
Atenție maximă însă, mai ales cei care aveți copii: vâscul este otrăvitor, în special fructele acestuia. În cazul în care îl achiziționați pentru proprietățile lui, vă sfătuiesc să o faceți de la magazinele și farmaciile naturiste, iar nu de la vânzătorii ambulanți, deoarece unele specii (vâscul crescut pe tei, nuc, frasin, arțar, paltin, salcâm, salcie) sunt extrem de toxice. O toxicitate mai redusă o are vâscul crescut pe măr, prun, gutui, pin, brad.

Semnele intoxicației cu vâsc sunt următoarele: scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), rărirea ritmului cardiac, apariția de frisoane, tulburările nervoase cu paralizie și pierderea sensibilității.

Eu l-am pus sus de tot, deasupra ușii, unde sigur nu ajung micii! Copiii la culcare și noi după un pupic sub vâsc, la Cabana Plăpumioara de revelion!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020