Cuvinte pentru suflet în zi de sărbătoare

Cuvinte pentru suflet în zi de sărbătoare

descarcare

În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Sfântul Ioan Botezatorul s-a nascut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia.

Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va ramâne mut până la punerea numelui fiului sau.
Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întalnește cu Fecioara Maria atunci când aceasta Îl purta în pântece pe Domnul.
Răspunsul la întrebarea „Cum ajunge să-L cunoască Sfântul Ioan Botezătorul pe Hristos?”, îl găsim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care redă mărturia Botezătorului: „Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se și rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Și am vazut și mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 33-34). Părintele Dumitru Stăniloae, tâlcuiește acest eveniment astfel: „Dumnezeu îl poate face pe om să audă în forma omeneasca ceea ce vrea El să-i spună, și să vadă în forma în care văd ochii omenești voința Sa dintr-un anumit moment. Ioan a fost proroc când Dumnezeu i-a spus cum va cunoaște pe Fiul Sau întrupat, și a fost apostol cand a văzut pe Duhul Sfânt pogorât peste Hristos și a auzit glasul Tatălui cu privire la El. Cum putea vorbi omenește Fiul lui Dumnezeu întrupat, așa și Tatăl Lui a putut „vorbi” sau face pe Ioan să-L audă vorbind. Se arată și în aceasta că omul este după chipul lui Dumnezeu”.
Sfântul Ioan Botezătorul  a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiti-vă, ca s-a apropiat împărăția cerurilor!”.
În condițiile în care, omul căzut în păcat nu mai dorește să se afirme decât pe sine, se vrea atotputernic și suveran peste tot și toate, Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, ca plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei” (In 1, 27). Deși afirma de doua ori: „Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii”, iar dupa botezul Domnului în Iordan: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și a ramas peste El”, mărturisește: „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească.” Pare nefiresc ca un om să dorească să se micșoreze, cu scopul ca aproapele său să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți.
Ioan Botezătorul ne poate fi tuturor îndreptar spre a birui mândria. Iar eu doresc tuturor celor care îi poartă numele, să o facă cu cinste și dragoste și să își numească urmașii cu numele lui sau nume românești, lăsând moda occidentală. Măcar unul dintre prenumele copilului ar trebui să fie nume românesc, deoarece suntem români și ideal nume unui sfânt, celor ortodocși.

Dragă îmi e sărbătoarea Sfântului Ioan! Dragă și cu multe amintiri plăcute în special din copilărie când petreceam alături de bunicul meu, fie-i tărâna ușoară! Abia așteptam ziua de 7 ianuarie să merg la ei, să beau un pahar de suc, să mă îndop cu dulciuri și cu bunătăți pregătite de bunica.

Sunt convinsă că acest articol informativ – urare sau cum doriți să îi spuneți, va ajunge să fie citit și de către oameni care nu îmi împărtășesc ideile și convingerile. Aș vrea să le spun un singur lucru din experiența unei mame: nimeni și nimic nu te poate ajuta mai mult zi de zi sau la nevoie decât încrederea în Dumnezeu, rugăciunile aduse Lui și sfântului protector al tău și al copiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020