Desene animate versus cărți – capcane de evitat

Desene animate versus cărți – capcane de evitat

La nivel teoretic orice părinte știe (chiar pe propria piele) că privitul la televizor în exces sau navigarea pe telefon/calculator sunt nocive. Evident că ne autoamăgim și noi cei mari și uităm noțiunea timpului chiar cu documentare TV, articole educative sau ce mai studiem noi atunci când pornim calculatorul și după câteva ore ne doare capul, spatele din cauza poziției și adormim greu dacă alegem să ne petrecem seara în compania  internetului. Bine, noi ne ”defectăm” mai greu și cu puțină autodisciplină nu exagerăm sau ne oprim la timp.

Mai problematic este când vorbim despre copii – toate procesele fundamentale sunt în formare la vârste fragede, iar dacă le dăm peste cap de la bun început, am încurcat-o! Îi programăm greșit și apoi ne va fi mai greu să combatem efectele, care pe termen lung, va asigur că nu sunt cele mai plăcute!

Conform studiilor și recomandărilor de specialitate, un copil cu vârsta mai mică de 2 ani, nu ar trebui să privească DELOC la televizor. De ce? Pentru că aceasta este perioada în care creierul își triplează dimensiunea, iar creierul crește în funcție de stimulii externi, în contextul unor experiențe din lumea reală.

Chiar dacă unele desene animate sau programe TV sunt denumite ca educative și unii părinți realizează încântați că ai lor copii au învățat de la desene să numere sau să identifice forme, culori – mult mai multe vor învăța dacă tu părinte, îl iei cu tine în tine în timp ce pregătești o ciorbă sau repari o balama stricată!

Nu este nimeni absurd, dacă s-a întâmplat ca cel mic să privească 10 minute la televizor, nu este o tragedie – cu condiția ca acet timp să nu crească zilnic. După vârsta de 2 ani, copilul poate privi în reprize la televizor maxim două ore pe zi, preferabil în compania părintelui care îi va explica ce vede acolo.

Montajele ,volumul și succesiunile de imagini vor agita copilul mic și îl vor suprastimula, asta înseamnă că va adormi mai greu!

14380_1

Știu că este greu să îi ținem departe de gadgeturi – dar voi faceți ce zice popa, nu ce face el  🙂 Și eu îl mai lăsam pe băiatul cel mare în jurul vârstei de 2 ani singur la Duck TV dacă surioara lui necesita să o readorm – deja știam că e treabă de 5-7 minute. Când reveneam, ori închideam televizorul și ne jucam în continuare, ori mai zăboveam  5-10 minute amândoi și îi explicam ce vede acolo.

Nu este recomandat să hrănim copilul în timp ce privește la televizor sau pe telefon, deoarece îi vom crea obiceiuri alimentare nesănătoase și nu va simți momentul în care a ajuns la sațietate – să nu mai vorbim de toate reclamele la dulciurele cu aditivi și pline de zahăr pe care le va vedea și le va cere cu prima ocazie.

Efectele cu adevărat grave în cazul privitului excesiv la televizor, tabletă, calculator sunt: întârzierile de limbaj, întârzieri în dezvoltarea psiho motrică, tulburări de comportament sau chiar ADHD și autism virtual! Deci vă rog, nu!

Tentația e mare și bineînțeles că și copiii mei s-au uitat la televizor, dar cu masură și nu de foarte mici. Știu că aveți multe lucruri de făcut, dar ce e mai important pe lumea asta decât sănătatea propriilor voștri copii?

 

Bine, bine, o să ziceți – dar ce facem noi cu copiii în casă toată iarna? Cu ce le ocupăm timpul? Cum cu ce? Cu cărți! Și dacă mai aud expresia ”E prea mic pentru cărți!” mă îmbolnăvesc! Promit să detaliez într-un articol viitor și să mă ocup de categorisirea cărților pe vârste.

Tot ceea ce trebuie să rețineți este că: cu cât îi veți da copilului mai repede cărți, cu atât le va iubi mai mult! Cu toții ne dorim copii inteligenți și studioși, nu-i așa?

Principalele beneficii de care te vei bucura dacă îi citești copilului și îi cumperi cărți potrivite vârstei sunt următoarele: dezvoltarea vocabularului, dezvoltarea memoriei, a imaginației, a gândirii analitice și bineînțeles îi insufli dragostea pentru lectură și studiu pentru atunci când va fi capabil să citească singur.

file-20170823-6579-1raouj8

Cititul relaxează, detensionează și e în același timp biletul tău către o lume mai bună! Expresiile de genul ”Am degeaba diplome” sau ”Nu imi folosește la nimic atâta școală” nu trebuie să își mai aibă locul în vocabularul vostru, dragi părinți! Noi luptăm pentru o lume mai bună pe care trebuie să o reconstruim din temelii începând cu copiii noștri! Contextul politico-economic actual nu ar trebui să ne influențeze în așa măsură încât să desconsiderăm ceea ce este valabil de când există oameni pe pământ.

Un copil care citește devine un adult care gândește!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020