Cum sădești dragostea de cărți în inima copilului tău

Cum sădești dragostea de cărți în inima copilului tău

Ca părinți, avem un deziderat comun: să creștem oameni! Ne dorim ca ai noști copii să devină ființe sociale complet dezvoltate pe toate planurile, să îmbrățișeze în viitor meserii care să le aducă satisfacții. Așadar suntem complet responsabili de startul lor în viață și nu numai. Primii ani sunt cei mai importanți – de la naștere până la doi ani , creierul își triplează greutatea, iar acesta se dezvoltă în funcție de stimulii exteriori – este total greșit să îl crezi ”prea mic” să învețe ceva.

Conform studiilor de specialitate, s-a dovedit ca cei mici au o capacitate de memorare fantastică în comparație cu adulții – uită-te în cercul tău de prieteni care vorbesc două limbi în casă, copilul le va învăța rapid pe ambele și va vorbi fluent în cel mai scurt timp!

Rămân profund dezamăgită când la evenimente povestind cu unii părinți îmi spun: ”A, e prea mic pentru cărți! Are doar 3 ani!” Ce? Sau spunându-le că eu le-am pus alor mei cărțile în mână înainte de a le da zornăitori, mă consideră cel puțin ciudată!

Cei mici învață prin imitație, iar dacă  ne vor vedea valorizând cărțile, citind la rândul nostru sau măcar cumpărându-le lor cărți, le vor considera importante. Secretul este în a cumpăra cărți potrivite pentru fiecare vârstă, astfel percepând totul ca o joacă, vor începe să le iubească!

Dezvoltarea cognitiva, dezvoltarea limbajului începe foarte devreme: să vorbești cu bebe cât e încă în burtă nu poate fi decât un lucru benefic pentru el și pentru relația dintre voi. Apoi faptul că îi citești, îi povestești, interacționezi cu el din prima zi de viață, îi va crește IQ-ul, va vorbi mai devreme, va fi din ce în ce mai curios și dornic să descopere lumea înconjurătoare!

Așadar, v-am pregătit un ghid de alegere al cărților în intervalul de vârstă 0-7 ani, atunci când cei responsabili 100% de evoluția lor, suntem noi!

Pentru dezvoltarea văzului, sunt recomandate cărțile cu imagini contrastante, care vor ajuta copilul să focalizeze și să se concentreze pe imagine.

Primele cărți pe care le oferim copiilor, trebuie să conțină imagini simple, mari, pentru a nu suprastimula creierul, apoi trebuie să fie sigure: să nu conțină piese mici care pot fi înghițite.

create_spread

La plimbare, putem atașa în locul celebrei zornăitoare, o cărticică special concepută pentru a fi companionul copilului: colorată, mică, cartonată și bine prinsă de marginea căruciorului.

66e5add60110b8d3f8c5ad245d6d84329d5cc500

Distracția și curiozitate vor fi maxime cu cărțile din material textil: acestea conțin zone care zornăie, foșnesc, zone în care bebe își poate descoperi chipul. Bună de molfăit și ușor de spălat apoi!

create_spread (2)

Cărțile care ”fac ceva”, adică cele care îi distrează și îi ajută să descopere noutăți, să nu vă lipsească din listă! Un exemplu ar fi cărțile cu roți care imită un tractor sau un autobus.

d626d753307c4b612aa84f9c90376ae38dcb9333

”Cucu-bau” cărțile cu clapete sau porțiuni care glisează, îi vor ajuta să înțeleagă principiul permanenței obiectelor. Colecția ”Slide and see” Usborne, este extrem de sigură de la vârste mai mici, deoarece cartonul nu se rupe deloc ușor!  Restul cărților care conțin flaps (clapete) vă sfătuiesc să le răsfoiți împreună pentru a preîntâmpina ruperea lor sau ingerarea de cei mai pofticioși.

create_spread (3)

În jurul vârstei de 10 luni, puteți oferi copiilor cărți cu sunete (cele cu cântecele de leagăn și mai devreme). Orice ar fi, de aici înainte de gălăgie nu scăpați, până când, nici eu nu am găsit încă răspunsul!

create_spread (7)72c7e9146e5534d25563377f94e5ba295f06c055create_spread (1)

Așadar, vor fi încântați să observe relația dintre cauză și efect prin apăsarea butoanelor muzicale și pot începe să imite animale și zgomote auzite: pe scurt, încurajăm exprimarea, în joacă!

Puteți alege cărți cu panel lateral sau cu butoane pe pagină – mai ușor de apăsat de mititei.

Pe măsură ce cresc, vor fi din ce în ce mai curioși, așa că pune pe lista de cumpărături cărți cu informații adaptate vârstei și curiozității lor.

În jurul vârstei de doi ani, copiii mei au început să adore abțibildurile, așa că m-am dotat în funcție de preferințele lor și de ce îmi doream să învețe.

create_spread (4)

Cărțile cu jucării sunt cadoul perfect între 1.5 și 4-5 ani! Va fi foarte distractiv să plimbe mașinuțele (tren, mașină, mașină de pompieri, avion, buburuză, sania lui Moș Crăciun) pe șinele din carte, iar cu această ocazie și bineînțeles cu ajutorul tău, va învăța cuvinte noi în română și engleză, imaginația îi va zburda alături de mașinuța preferată prin paginile cartonate.

57ef57231d20c698b37ac47744fca127

După doi ani, în funcție de dezvoltarea și preferințele fiecăruia, începe distracția! Colorat, pictat, creat! Paleta este una foarte largă, eu o să vă arăt cu ce mergeți la sigur: cărțile de pictat cu apă care se transformă din niște banale pagini alb-negru, în adevărate opere de artă sub atingerea pensulei umede. Deasemenea, dezvoltăm imaginația și creativitatea cu cărțile pentru dactilopictură și cele cu ștampile.

Cărțile cu pagini laminate de tipul scrie și șterge, sunt ideale pentru a îi familiariza cu scrisul și a-i antrena în sarcini ușoare (unirea punctelor, trasee, conturare) până la activități mai complexe (scrierea cifrelor, literelor, activități matematice).

Principiul din spatele acestor cărți îmi place cel mai mult: transmite copiilor că nu trebuie să fii perfect, greșelile se corectează rapid ștergând cu șervețelul markerul pe bază de apă, iar ei pot exersa la nesfârșit!

Dacă îți dorești să cumperi o carte de care să își aducă aminte peste ani, alege o carte pop-up (3D).

Pe măsură ce copiii cresc, interesul față de lumea înconjurătoare este tot mai mare – oferă-i o carte din colecția ”Look inside” sau ”See inside” și ridicând clapetele va învăța ușor despre corpul uman, mașini, spațiu, diozauri etc!

Aproape 3000 de titluri regăsiți în catalogul editurii Usborne, cărți ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. Primii pași fiind făcuți, copilul îți va cere din ce în ce mai des să îi cumperi cărți, dorința lui de cunoaștere crescând zi de zi!

Mă ocup cu drag și ofer consultanță în privat ca organiser Usborne Books at Home, găsind fiecărui copil cărțile potrivite și îmi crește inima când primesc feedback pozitiv de la părinți!

Ca leader, popularizez posibilitatea de a deveni organiser al editurii – este o ocazie excelentă de a achiziționa cărți la reducere, gratuite, o oportunitate de dezvoltare personală și de a aduce bucurie în sufletele copiilor! Ce ți-ai putea dori mai mult decât să faci ceea ce îți place și să mai primești și bani?

Mă găsiți în grupul meu închis, unde puteți da cerere de înscriere și puteți vizualiza ofertele speciale. Bineînțeles vă răspund cu drag în Messenger să găsim împreună cele mai bune soluții!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020