Cu copilul la dentist – sfaturi prețioase

Cu copilul la dentist – sfaturi prețioase

Când erai copil tu, omul mare care ești părinte acum  – cum ai fost tratat de stomatolog? ”Poftește, haide că nu doare, mami așteaptă afară. Brrrrmmm! Haț! Și am scos dintele buclucaș!”

Acum zâmbești când îți aduci aminte, dar e posibil ca atunci să fi curs lacrimi de crocodil și să te fi speriat foarte tare! Dacă ai fost un copil mai sensibil, uite ce s-ar fi putut întâmpla, cu ce s-a greșit și ce ai putea face tu ca să nu repeți istoria:

Părinții este posibil să îți fi spus că nu doare pentru a te încuraja, dar nici nu ți-au povestit mai multe, iar inimioara ta deja bătea la gândul că ceva se va întâmpla acolo. Medicul ți-a confirmat încă odată că nu doare, dar tu n-ai fost de aceeași părere! Au complotat și te-au mințit! Să mai am încredere în voi – mamă, tată? Și de ce nu ați stat cu mine? Voi știți ce spaimă am tras când s-a apropiat cu chestia aia huruind de urechile mele? Aoleu! N-am avut nici o șansă de scăpare și m-am facut mic în scaun iar nenea ăla mare pe care nu-l văzusem niciodată mi-a provocat o durere îngrozitoare. M-am mai liniștit așteptând-o pe Zâna Măseluța cu un dinte nou…Dar să știți că eu la dentist nu mai merg!

Va mai merge sărăcuțul abia când va fi în ultimul stadiu de durere sau când mai apar alte complicații…și uite așa copilul va avea mereu teamă de cabinetele stomatologice și în plus își va pierde și încrederea în voi: l-ați mințit și nu i-ați fost alături când îi era mai greu!

Dacă dumneavoastră nu v-ați vindecat de spaima aceea și încă vă mai urcă tensiunea când intrați în cabinet, în zadar îi zâmbiți copilului asigurându-l că totul va fi bine, fiindcă el vă simte starea! Lăsați celălalt părinte să îl însoțească dacă știți că nu vă puteți masca emoțiile.  

Intrați cu el în cabinet! Nu există ”părintele nu are voie”, stânga împrejur în cazuri de genul acesta! Copilul vrea să se simtă în siguranță! Sub nici o formă nu se va simți confortabil cu un necunoscut care ”nu știe ce îi va face”. Este în regula chiar să îl țineți în brațe în timpul procedurii sau să îl țineți de mână, orice pentru a-i asigura starea de confort!

Este recomandat să îl luați cu voi la un control stomatologic obișnuit sau dacă aveți o plombă, un detartraj – ceva nu foarte complicat. Astfel, el va vedea că mami/ tati stau pe scaun de bună voie, stomatologul folosește toate acele ustensile zgomotoase, iar la final toată lumea zâmbește – dințișorul este din nou curat și sănătos! Ca medic stomatolog, îi puteți explica la ce folosește fiecare (de exemplu: folosim albinuța să fugă caria de ea, dăm cu apă să spălăm, cu aer să uscăm, tratăm dintele și gata – mami/tati poate zâmbi!).

Copilul trebuie să îl fi văzut pe medicul dentist minim odată înainte de a încerca să îi facă orice tip de tratament, pentru a crea o relație de amiciție.

Bineînțeles contează și atmosfera prietenoasă din cabinet, jucăriile, halatele colorate – dar cel mai mult contează tactul stomatologului și  tău, al părintelui! Chiar dacă îl păcăliți odată, dacă nu sunteți sinceri – veți munci și mai mult pentru a-i recâștiga încrederea data viitoare!

Acasă, puteți răsfoi cărți ilustrate care au această tematică, pentru ca cel mic să înteleagă mai bine care este rostul vizitei și importanța igienei dentare, vă puteți juca de-a stomatologul! Schimbați rolurile și aflați adevăratele temeri ale copilului!

Despre spălat pe dinți, jocuri de rol, joculețe, cărți și alte proceduri, povestim într-un articol viitor!

*sursa foto hapykidsdental.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020