De ce să alegi jucării educative din lemn

De ce să alegi jucării educative din lemn

În primii ani de viață și nu numai, sarcina educației copilului este în mâinile tale – de tine depinde ce obiceiuri, preferințe și pasiuni va avea copilul, așa că m-am gândit să vă vin în ajutor ca de la părinte la părinte și să vă povestesc de ce am ales jucării educative din lemn pentru copiii mei.

Bineînțeles că am cumpărat (și primit) în 6 ani de părințeală și jucării de calitate îndoielnică sau total inutile, până am remarcat că în preferințele lor, au rămas în majoritate, cele din materiale naturale.

Jucăriile cu sunete asurzitoare și mult plastic colorat, te încântă în prima fază ca părinte și ai impresia că îi vor plăcea și copilului – când ceva face atâta zgomot și e atât de colorat, n-ai cum să nu intorci capul în direcția respectivă

Atenție însă la capcană: copilul poate deveni hiperactiv, agitat, va țipa și va face gălăgie, iar tu poate nici nu bănuiești care este cauza.

Specialiști atrag atenția că existența multor jucării în camera copilului, nu fac decât să îl transforme într-un copil din ce în ce mai plictisit și mai predispus să ceară zilnic jucării, rezultând un viitor adult pe care greu îl vei mulțumi și care își va dori mereu mai mult și mai mult.

Dacă aveți multe jucării, le puteți roti și lăsa la îndemâna lor doar câteva, urmând ca a doua zi să aduceți altele. Specialiștii susțin, că atunci când copiii au multe jucării, creativitatea lor are de suferit și cu cât acestea sunt mai sofisticate, cu atât nu le mai poți numi jucării educative. Un experiment foarte interesant, care susține acest lucru, a fost realizat la două grădinițe din Constanța.

Cel mai iubit material natural din care se confecționează jucării educative, este lemnul, iar acesta poate lua o multitudine de forme: de la cuburi de construit, la bucătării din lemn, bancuri de lucru pentru micii meșteri, teatru de păpuși, mobilier de jucărie etc.

De ce să alegi jucării din lemn?

Jucăriile din lemn sunt foarte iubite de părinți și copii deopotrivă datorită materialului natural, al durabilității și al faptului că se minimizează riscul inhalării pieselor mici, deoarece nu se pot rupe în bucăți precum cele din plastic.

Posibilitățile jocului sunt nelimitate, iar producătorii și distribuitorii acestor tipuri de jucării au adus pe piața din România o multitudine de jocuri și jucării: puzzle, cuburi, tangram, jucării de împins și tras pentru încurajarea mersului, jocuri sofisticate și atât de naturale și atractive în același timp: bucătării din lemn, bancuri de lucru, piste de mașini și trenuri, legume și fructe, jucării pentru antrenarea dexterității, a memoriei, mașinuțe și multe altele.

Ca și părinte a doi copii, le recomand cu drag, deoarece am observat că în preajma lor, copilul dă frâu liber imaginației și creativității – atât de importante pentru o dezvoltare psihologică armonioasă.

De ce să alegi jucării din lemn

Jucăriile din lemn sunt recomandate în educația Montessori, pedagogie diferită de cea tradițională, care pune accentul pe dezvoltarea copilului ca tot unitar (mental spiritual, fizic, intelectual) și care încurajează folosirea materialelor cât mai simple și mai naturale.

Și ca o curiozitate de final, știați că fondatorul LEGO a începu cu jucării din lemn? El vindea scări din lemn și scânduri de călcat, iar în timpul crizei financiare, s-a reorientat spre jucării, a căror vânzare nu scade nici în astfel de momente. A renunțat la confecționarea lor după ce un incendiu a mistuit fabrica de jucării, concentrându-se exclusiv pe cele din  plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2020