Auzisem despre Centrul Maria Beatrice, însă neavând ocazia să îl vizitez, mi-l imaginam ca pe un loc trist, cu copii și mai triști însoțiți de părinți demoralizați. Nu că aș avea preconcepții  referitoare la copiii cu nevoi speciale – dimpotrivă!

Un loc mai frumos, mai cald și mai plin de speranță și zâmbete, mai rar mi-a fost dat să vizitez! Poate într-o maternitate mai întâlnești atâta energie pozitivă cum întâlnești aici! Acolo se nasc copii – aici renasc!

Întotdeauna m-au sensibilizat cazurile familiilor în care s-a nascut un copil bolnav, însă de când sunt mamă, sensibilitatea mea a crescut și mai mult. Cât ne mai plângem că ne este greu, că aleargă prea mult copiii noștrii, că vorbesc într-una, că sunt neastâmpărați și plini de energie sau de alte nimicuri cotidiene! Și cât de mult și-ar dori alții să audă un singur cuvânt din gura puiului lor, să răstoarne ceașca cu lapte sau să facă un singur pas! Dragii mei, nimic nu se compară cu sănătatea!

Povestea Mariei Beatrice, fetița soților Onac, o cunoșteam în linii mari din presa locală. O poveste cu început trist, însă plină de speranță – pentru ea și pentru mulțimea de copii care cu ajutorul Complexului socio-medical Maria Beatrice, au șanse la o viață normală!

Acceptarea situației și speranța sunt definitorii pentru părinții copiilor cu dizabilități. Le citești în ochi bucuria fiecărui pas, fiecărui cuvânt, fiecărui progres făcut de copilul lor special. Cu adevărat special! Am avut ocazia să interacționez cu copii cu diferite probleme de-a lungul timpului și pot să spun că sunt cu adevărat speciali sufletește vorbind. Suferințele i-au maturizat înainte de vreme – parcă stai în fața unui om mare cu suflet de înger!

În contrast cu vremea mohorâtă și rece de afară, personalul e de o voie bună deosebită – cel puțin cei pe care i-am întâlnit. Nu vezi fețe acre și plictisite. Se străduiesc să smulgă un zâmbet micului pacient, iar asta chiar nu e dificil. M-am împrietenit și eu cu A așteptând pe hol și chiar dacă nu a putut să îmi vorbească despre ceea ce îi arătam eu în carte, ochișorii ei mari și curioși se umpleau de lumină venită direct din suflet la vederea paginilor colorate.

Ceea ce au făcut fondatorii centrului și părinții Mariei Beatrice sprijiniți fiind de autorități, persoane fizice și juridice, un complex socio-medical pentru tratarea diferitelor afecțiuni înnăscute sau dobândite de către copii, crește an de an și la fel cresc și speranțele lor la o viață dacă nu normală, cel puțin mult îmbunătățită cu ajutorul terapiilor de care beneficiază.

Afecțiunile vizate de către centru sunt: afecțiuni neuromotorii, osteoarticulare și musculoscheletare (paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză, hemipareză, monopareză, parapareză, tulburări de coordonare, retard psiho-neuro-motor), diferite sindroame neurologice, boli ale măduvei spinării, afecțiuni posttraumatice cranio-cerebrale și vertebro medulare, leziuni de nervi periferici, miopatii și boli neuromusculare, tulburări de statică vertebrală, deviații de membre superioare și inferioare (genu varum, genu valgum, talus valgus, genu recurvatum, picior plat, picior strâmb congenital, picior equin), sechele rahitism, retracții de tendoane, stări post fracturi.

Centrul dispune de o echipă profesionistă compusă din: medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie, medici specialiști recuperare medicină fizică și balneologie, medic primar pediatru, asistent medical generalist și oferă servicii de kineto- mecanoterapie, hidro-kinetoterapie, masaj terapeutic-parafinare, psihologie clinică și psihoterapie, psihoterapie logopedică, terapie ocupațională, asistență socială și juridică. Toți muncesc neobosit într-un cadru colorat, cald și primitor cu pacienții, pentru ca viața lor să devină mai bună. Eu văd acest centru ca o gură dă oxigen, o oază de liniște și speranță pentru acei mai puțin norocoși dintre noi.

Felicitări tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului în acest proiect aducător de speranțe, ameliorare a sănătății și progres pentru cei care i-au trecut pragul în cei cinci ani de existență!

Pentru mai multe detalii și gama de servicii completă, accesați site-ul lor. Împreună, putem ajuta și mai mulți copii să zâmbească, redirecționând 2% din veniturile anuale pentru a sprijini dezvoltarea Centrului Maria Beatrice.

 

Written by Ioana

    Un comentariu

  1. Liliana Damian ianuarie 26, 2017 at 2:24 pm Răspunde

    Felicitari mami, pentru articol!

Leave a Comment