Suntem în plin sezon de viroze. Cum bate primul vânt mai serios, cum începem și noi cu mucii, tusea și febra. Mai ales la copiii aflați în primii ani de colectivitate. Noi preferăm să mai tragem mâța de coadă un an și să mai stăm pe acasă, că nu ne vom mai întâlni toată viața cu programul ăsta lejer. C a fost trei zile la grădiniță, s-a răcit, apoi am plecat în concediu la munte și am tot amânat colectivitatea.

În primăvară eram foarte nehotărâtă cu privire la grădiniță: să-l duc, să nu-l duc? Încă nu are trei ani așa că mai putem trândăvi o vreme. Totuși l-am înscris și cel mai probabil o să îl mai duc. Acasă cu mine și surioara e posibil și să se plictisească uneori, așa că i-ar face bine când e sănătos contactul cu alți copii.

Chiar dacă nu merg la grădiniță tot se îmbolnăvesc copiii. Poate nu atât de des. C a avut prima răceală la 11 luni spre deosebire de micuța care la trei săptămâni avea muci! Frații mai mari sunt ”darnici”, cam așa se întâmplă unde sunt doi copii.

După ce treci prin câteva episoade de genul acesta, îți dai seama și cam ce funcționează ca tratament pentru copilul tău. Din fericire avem o doamnă doctor de familie care nu se grăbește să prescrie medicamente invazive la primul semn de disconfort și care susține și tratamentele naturiste mai ales dacă nu e ceva grav. Antibiotice nu au luat niciodată copiii mei și mă feresc de ele ca de foc! Să sperăm că nici nu va fi cazul.

Am urmat tratamente medicamentoase în caz de gripă și răceală, dar cu altă ocazie când nu am avut nimic la îndemână am căutat tratamente naturiste și spre surprinderea mea, și-au făcut efectul mult mai repede și mai bine decât medicamentele. Am crezut mereu în forța vindecătoare a plantelor, însă aveam impresia că ameliorarea sau înlăturarea simptomelor neplăcute se produce în timp. Greșit! De la decoctul de ceapă îi trece lui C tusea în 3-4 zile, pe când siropuri medicamentoase trebuie să ia vreo săptămână!

Să vă dau rețeta după care îl prepar: Spăl o ceapă mare și o pun la fiertcu foi cu tot (tăiată în bucăți). Apă pun aproximativ 500 ml. Las să fiarbă încet timp de o jumătate de oră, apoi il strecor și aștept să se răcească. Când ceaiul e doar călduț, îl amestec cu multă miere naturală (nu puneți mierea în ceaiul fierbinte, îi distruge mierii proprietățile). Ar fi ideal să vă procurați mierea dintr-o sursă de încredere.

Asta e tot. Plus că nu mai trebuie să dozezi ce a rezultat. Cum prinzi copilul prin casă, cum îl mai îndemni să ia două guri de ceai. Lui C chiar îi place la gust. Mai degrabă face mutre la siropuri din farmacie.

Abia aștept să mai crească fetița să pot să îi dau și ei. Nu risc să îi dau miere sub un an din cauza pericolului infestării mierii cu spori ai bacilului botulinic. Sporii care pot genera această infecție sunt prezenți în natură, în special pe florile plantelor polenizate de albine. Mierea de albine este consumată de cele mai multe ori în stare naturală, fără a fi sterilizată sau pasteurizată. Și chiar dacă ar trece printr-un proces de pasteurizare, sporii de botulism tot ar putea fi prezenți.

Pentru adulți, cantitatea de spori de botulism ingerați nu reprezintă un pericol. Intestinul adultului conține suficienți acizi pentru a face față cantității de toxine eliberată de această bacterie. Acest lucru începe să fie valabil și pentru copiii mai mari de 1 an. Cei mici însă, nu dispun de acest coctail de acizi în intestin, infecția cu botulism fiind mult mai probabilă.

Ceapa o mai folosesc cu succes atunci când au copiii nasul înfundat. Ceapa absoarbe virușii și bacteriile din atmosferă așa că atunci când micii mei au nasul înfundat, tai câte o ceapă în patru, o pun pe un șervețel sau farfurie și o las cât mai aproape de capul lor atunci când dorm. Se pare că fetei îi face foarte bine, la băiat n-am observat efecte miraculoase.

Aveți grijă cu ceapa folosită la gătit: până să citesc despre asta, lăsam prin frigider jumătăți de ceapă negătite pe care le foloseam apoi. Chiar dacă o învelești în folie, ceapa absoarbe toate toxinele pe care apoi le ingerezi mâncând-o.

Un alt remediu pe care îl folosesc cu succes la copii atunci cân au tuse seacă: sarea. Sarea aceea mare, neiodată pentru murături.

Încălzesc într-un vas emailat (nu cumva să puneți la microunde că face bum!) un pumn de sare, pe care o pun apoi într-o batistă și i-o țin micului suferind pe piept. În timpul somnului, clar! Că sunt reticenți amândoi la orice în afară de joacă și țâță! Încălziți sarea astfel încât să fie fierbinte, cât de fierbinte suportă micuțul, însă aveți grijă! Sunt sensibili- nu cumva să îi provocați arsuri!

După două seri cel mult, copilul începe să expectoreze. Am folosit eu, însărcinată fiind și după douăzeci de minute deja am început să expectorez!

Îmi amintesc că așa îmi calma mama când eram copil durerile de ureche, tot cu sare fierbinte pusă în batistă și ținută pe ureche.  Făcusem o otită și până să ajung la medic a fost groaznic.

Încă un lucru pe care l-am învățat pe pielea copiilor mei: la începutul virozei nu le fac baie, cel puțin nu pe cap. Se simțeau mult mai rău după baie. Am discutat cu o doamnă doctor pediatru foarte renumită care mi-a confirmat că virusul ”înflorește” atunci când faci baie generală.

Sper să vă fie de folos sfaturile mele și nu ezitați să mergeți la medic dacă simptomele nu se ameliorează!

Pe viitor, plănuiesc să vă împărtășesc câteva tratamente naturiste pe care le-am testat pe pielea mea și au funcționat de minune.

descarcare

Written by Ioana

    Un comentariu

Leave a Comment